Sover i bilen for å kjøpe sin første leilighet

Publisert
3. april 2016

Caroline Sand (21) vil sikre seg bolig i nytt Asker-prosjekt.

 
Utstyrt med dyne, pute og mat sitter Caroline Sand (21) døgnvakt for å kjøpe sin første bolig.
 
– Det er jo egentlig helt sykt. Jeg hadde hørt om kinokø og konsertbillett-kø, men ikke kø for å kjøpe leilighet, sier Slemmestad-jenta Caroline Sand.
 
Allerede fredag formiddag ankom de første kjøpelystne parkeringsplassen utenfor Privatmeglerens kontor i Asker sentrum.
 
De hadde samme mål for øyet: Å sikre seg en av de 12 leilighetene i et nytt boligprosjekt på Borgen. Først mandag morgen legges boligene ut for salg.
 
Nå kan du prøvebo boligen før du kjøper
 
Skal du på visning? Da må du lese dette

Annonse

Kamp om de rimeliste

 
Sand hadde egentlig tenkt å droppe opp etter jobb lørdag. Men da hun og faren kjørte bortom fredag, så de at flere allerede sto i kø. Dermed bar det hjem for å fylle bilen med det nødvendigste for flere døgns opphold: pute, dyne, tøfler og mat.
 
Siden fredag klokken 20 har hun vært på plass, avløst av mor og far noen timer lørdag formiddag.
 
– Jeg hadde egentlig sett meg ut de billigste leilighetene. Men de var allerede tatt da jeg kom. Etter å ha snakket med foreldrene mine er vi enige om at jeg kan strekke meg til 2,4 millioner, hvis jeg bare står på som rakker’n og sparer alt det neste året, sier Sand, som kjøper leilighet alene.
 
Selvaag vil bygge luksuslandsbyer i Asker

Sjelden med tredøgnskø

 
Ifølge daglig leder Carl Fredrik Solli hos Privatmegleren i Asker er det sjelden at køen starter så tidlig som tre døgn før salgsstart.
 
– Vi selger en del nye boligprosjekter, og da hender det at det blir litt kø foran salgsstart. Men vanligvis kommer førstemann tidlig om morgenen samme dag som salget starter. Det at folk ligger i kø tre døgn før, hører med til sjeldenhetene, sier Solli.
 
I det nye boligprosjektet på Borgen ligger prisen på de minste leilighetene på 2.050.000 kroner. Lørdag formiddag var det klart at disse ville bli solgt først.
 
Stor interesse for boliger på Rykkinn
 

 
– Dette er leiligheter som starter på 2 millioner. Mange ser det som en mulighet for å komme inn på boligmarkedet. Asker har ikke mye å tilby i den prisklassen. Dette er en god mulighet til å komme seg inn på markedet til en høvelig pris, sier Solli.
 
Bygger sine første boliger i Asker

For stort press

 
Adm.dir Christian Dreyer i bransjeforeningen Eiendom Norge ser køen i Asker som et sterkt signal om at boligmarkedet er i ubalanse.
 
– Det er definitivt et uttrykk for at det ikke bygges nok for å dekke etterspørselen i Oslo-området. Særlig er det rift om de små leilighetene, sier Dreyer, som selv bor på Hosle.
 
Som bransjemann mener han det bare er én ting å gjøre: Kommunene må regulere nye tomter, slik at det kan bygges flere boliger.

– Tror du økonomiske nedgangstider vil få enda flere til å ligge i kø for å sikre seg rimelige leiligheter?
– Jeg håper ikke det. Jeg håper vi klarer å ta de grepene som trengs for at nok boligprosjekter kommer ut. Det er ingen som ønsker seg en situasjon der folk må ligge i sovepose en helg for å få kjøpt seg bolig, sier Dreyer.
 
Vekst i salg av nyboliger
 

Stilte med pizza

 
Lørdag morgen åpnet kontoret dørene så de ventende kunne få seg et toalettbesøk og litt kaffe. Lørdag ettermiddag sørget meglerkontoret for varm pizza til køståerne.
 
– Vårt ønske er ikke at folk skal sitte i kø. Men når de først gjør det, får vi stille opp litt, sier Solli.
 
Slemmestad-jenta legger ikke skjul på at det blir mange timer å vente, helt til salget starter mandag morgen. I mellomtiden har hun fått god kontakt med flere av de andre i køen.
 
Nå ser hun frem til at de blir naboer på Borgen våren 2017.
– Nå har vi bestemt oss for å kjøpe inn engangsgrill og pølser. Vi skal sitte her uansett. Hvorfor ikke gjøre litt stas ut av det? sier Sand.
 
Tips til Botrend-redaksjonen? Send oss en e-post.
 
Lurer du på hvordan det gikk med Caroline? Her kan du lese resultatet.