Stadig flere kjøper nye boliger

Publisert
20. oktober 2016

Nyboligsalget opp med 26 prosent sammenlignet med i fjor.

«Boligsalget ligger på et historisk høy nivå»
 
» Vi må tilbake til 80-tallet for å se et tilsvarende nivå for boligsalget»
 
Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, Per Jæger, har hatt gode nyheter å presentere hittil i år. Hver måned legger han frem den siste statistikken for foreningen som representerer produsentene av nye boliger.
 
I dag la han frem tall som nok en gang bekrefter at salget av nye boliger går svært godt om dagen.
 
– Salget er veldig godt i Norge som sådan, og vi ser også at det er en god igangsetting, sier Jæger.
 
Det var 26 prosent mer salg i løpet av årets tredje kvartal, sammenlignet med fjoråret. 
 
Få siste nytt fra boligmarkedet på Botrend.
 
– Salget har nå hatt en vekst helt siden juni 214 når vi ser på 12 måneders endringen. Den er på 13 prosent, og er sånn sett det nest beste tredje kvartalet vi har registrert siden målingen startet i 1999, sa Jæger.
 

Annonse

Les også: Her har de solgt leiligheter for 350 mill. på rekordtid.
 

Igangsetter ti prosent mer nå

Det har også vært et godt driv i igangsettingen av nye boliger den siste tiden. Det ble igangsatt ti prosent mer i forhold til samme kvartal i fjor.
 
– Desembertallene har en tendens til å sprette i værs, så vi er spente på hvordan de siste månedene blir, sier Jæger.
 
– Igangsettingen er det tredje beste kvartalet vi har registrert siden målingene startet i 1999. Vi er fornøyde med det, konkluderte han.
 
 

Les også: Meglerkontorer frister med ulovlige lokkepriser.
 
Det er relativt stabilt mellom de ulike gruppene. Totalt sett ligger man nå likt med fjoråret, og det er eneboliger som igangsettes mest.
 
Leilighetsmarkedet ligger akkumulert to prosent under fjoråret, eneboligmarkedet tre prosent over og småhusmarkedet likt. 
 
– Tredje kvartal ble dermed et svært godt kvartal sammenlignet med fjoråret – både når det gjelder salg og igangsetting, sier Per Jæger som også er svært kritisk til Finanstilsynets foreslåtte innstramninger i Boliglånsforskriften som kom nylig.
 
– Finanstilsynet har sett seg blind på problemene i boligmarkedet i Oslo med høy prisvekst og for lav boligbygging. Det de foreslår gir ytterligere innstramninger i bankenes mulighet til å gi lån.
 
– Man kan ikke gi Oslo-medisin til hele landet. Det vil tvert imot redusere boligbygging i distriktene og føre til enda høyere boligpriser, mener Jæger. 
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend. Og følg oss på Facebook ogInstagram under Botrend.no