Stanset kupping av luksuseiendom

Publisert
5. mai 2017

Investoren kuppet prakteiendommen for 20 millioner, men staten stoppet salget. Nå har han saksøkt selger for syv millioner kroner.

– Her har selger forsøkt å innvilge seg selv en angrefrist, sier advokat Rasmus Asbjørnsen.

Han representerer eiendomsinvestoren Arild Schjelderup, som krever 7 millioner kroner etter et boligsalg som ble stoppet.

Tilslag 3 mill. over takst

Boligen ligger skjermet på et høydedrag, innerst i en blindvei i det eksklusive boligstrøket Langodden på Snarøya. Eiendommen i Bærum er over to og et halvt mål stor, har utsikt over fjorden og egen båtplass.

1. april 2016 la eiendomsinvestor Arild Schjelderup 20 millioner kroner på bordet for luksuseiendommen. Verditaksten var satt til 17 millioner kroner.

Annonse

Selger aksepterte via megler budet før boligen ble markedsført og lagt ut for salg på det åpne markedet. Schjelderup hadde tilsynelatende lyktes i å kuppe budrunden. Men under en måned senere grep Fylkesmannen inn og stoppet salget på vegne av selger – nettopp på grunn av kuppingen.

 

Les også: Bygger luksusleiligheter på Snarøya

 

Fem måneder senere, i september 2016, ble eiendommen solgt via megler Christian Mathiesen ved Nordvik & Partners til en ny kjøper for 26 millioner kroner. Nå har Schjelderup saksøkt selger og meglerfirmaet som foresto det første salget. Han krever syv millioner kroner.

 

Stoppet salget

Fylkesmannen var i posisjon til å stoppe salget fordi de administrerte boet til opprinnelig eier. På salgstidspunktet var han innlagt på pleiehjem. Én av hans tre døtre var oppnevnt som verge.

 

Da fylkesmannen ga arvingene samtykke til salg, stilte de som krav at eiendommen skulle «selges gjennom eiendomsmegler eller advokat og til høyeste mulig pris på det åpne marked».

 

Det var med andre ord ikke adgang til å kuppe boligen, selv med samtykke fra selger. Schjelderup mener aldri ble forelagt informasjon om de spesielle vilkårene knyttet til salg av eiendommen.

 

Les også: Snarøya-bolig kåret til Bærums fineste hus

 

Saken var oppe i Asker og Bærum tingrett forrige uke. Ifølge Fylkesmannens vergemålsavdeling er det svært sjelden slike saker ender i rettsvesenet.

 

– Etter norsk rett har vi ikke angrefrist ved kjøp og salg av bolig, med mindre det er tatt særskilte forbehold, sier Schjelderups advokat Rasmus Asbjørnsen.

 

Advokaten sier kravet på 7 millioner kroner er fastsatt på bakgrunn av differansen mellom de 20 millionene boligen opprinnelig ble kjøpt for og det høyeste budet som ble inngitt da boligen ble solgt på nytt.

Annonse

– Ble revet med

Selgers advokat, Erling Høyte, mener arvingene ikke kan lastes for at salget ble gjennomført i strid med fylkesmannens vedtak.

 

– I denne saken hviler ansvaret og risikoen på megler og kjøper, sier han.

 

Boligdama: Er kupping veien å gå?

 

– Burde arvingene satt seg inn i reglene før de aksepterte budet?

 

– De hadde misoppfattet situasjonen, og ble revet med da de fikk et direkte bud som megler mente var godt. På dette tidspunkt trodde de det var flere interessenter inne i bildet, hvilket senere viste seg å være feil. De tok kontakt med Fylkesmannen etter at budet ble akseptert og fikk beskjed om at salget neppe kunne godkjennes.

 

Les også: – Kupping er utelukkende negativt

 

Hverken Arild Schjelderup eller de tre arvingene vil uttale før det foreligger dom.