Statsbudsjettet: Vil øke beskatning på sekundærboliger

Publisert
6. oktober 2016

Vil gjøre boligspekulasjon mindre attraktivt.

Torsdag morgen la finansminister Siv Jensen frem statsbudsjettet for 2017. Det siste før stortingsvalget neste høst. Regjeringen strammer nå inn for å gjøre boligspekulasjon mindre attraktivt.
 
Det skal gjøres ved å redusere retten til å trekke fra gjeld med pant i sekundærbolig med 20 prosent. Slik at færre investerer i boligen uten å bo der selv. Dette gjelder blant annet pendlerbolig, utleiebolig og helårsbolig brukt som fritidsbolig.
 
– Regjeringen følger opp signalene fra skatteforliket om økt beskatning av sekundærbolig. De foreslår nå overraskende å redusere retten til å trekke fra gjeld med pant i sekundærbolig med 20 prosent. Vi er usikker på om dette vil ha en effekt i boligmarkedet på kort sikt, og merker oss at regjeringen belegger dette med en mye omtalt undersøkelse om kjøp av sekundærbolig i hovedstaden så langt i 2016. Vi gjør oppmerksom på at Eiendomsverdi understreker at det knyttes usikkerhet til funnene i denne undersøkelsen, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.
 
 

Annonse

Få siste nytt fra boligmarkedet på Botrend her.
 
Ifølge Dreyer er det imidlertid positivt at primærboligen fremdeles skjermes for beskatning, men sier i en pressemelding at de savner en fjerning av dokumentavgiften i kombinasjon med fornyelse av lov om eiendomsskatt. Han representerer eiendomsmeglerforetakene med til sammen 780 kontorer over hele landet.
 
  – På forhånd var det varslet bred omtale av boligmarkedet i statsbudsjett, det gjør også regjeringen. Men selv om omtalen er bred, er det få store tiltak for boligmarkedet, sier Dreyer.
 
Les også: Boligprisveksten vil fortsette ut 2016.
 
 

Ris og ros fra boligbransjen

Boligspekulasjon var også et hett tema under Debatten på NRK torsdag kveld. SVs partileder, Audun Lysbakken, representerer partiet som hittil er det eneste partiet som sier ja til en nasjonal boligskatt.
 
Ifølge han vil neste års statsbudsjett gi enda mer i skattelette for boligeiere i dag, og mener det må hardere skyts til for å få bukt med de galopperende boligprisene som preger Østlandet. Finansminister Siv Jensen mener imidlertid at den beste måten å få bukt med boligprisutviklingen er å gjøre det mindre attraktivt å ta opp gjeld for å investere i eiendom slik at rentefradraget for sekundærbolig reduseres noe.
 
Til Dagens Næringsliv sier sjefsøkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andresen, at det er en god idé.
 
– Vi synes at tiltak som kan gjøre det mindre gunstig å investere i bolig i forhold til andre formål er en god idé, sier Due Andresen.
 
Til E24 sier administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Meier, at Siv Jensen skal ha skryt for å ta relativt milde grep.
 
– Generelt er vi hverken glad i skatteskjerpelser eller politiske reguleringer, men grepene som ble presentert er innenfor det man kan akseptere, sier Meier.
 

Eiendom Norge på sin side mener at regjeringen heller burde prioritere innstramninger for profesjonell boligutleie og næringseiendom, og ikke privatpersoner.
 
 
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her.
 
Dette er blant tiltakene regjeringen nå foreslår for å stabilisere boligmarkedet:
 

  • Verdsettelsen av gjeld på sekundærbolig og næringseiendom reduseres med 20 prosent.
  • Departementet vil utrede forbedringer til et nytt system for verdisetting av fritidseiendom, men at dette tidligst vil inntreffe i statsbudsjettet for 2018.
  • Bostøtten til folk med lav inntekt og høye boligutgifter justeres i takt med prisstigningen i samfunnet slik at færre faller utenfor støtteordningen.
  • Flere tiltak for å fremme boligbygging vil komme i løpet av høsten. Som forenklinger av plan- og bygningsloven og tekniske forskrifter.

 
Les flere saker på Botrends forside.
 
Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no.