Sterk tro på hyttemarkedet

Publisert
4. januar 2016

Ekspertene spår et godt hytteår i 2016.

 
– Det er ingen tegn til at hytteprisene skal ned. Vi får en prisvekst i markedet de neste årene som ligger høyere enn generell prisvekst. Det er vanskelig å tenke seg noe annet, sier Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til Dagens Næringsliv.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 
Botrend skrev i høst om at den økonomiske nedgangen vi nå erfarer i Norge, har en motsatt og positiv virkning på hyttemarkedet.
 
Dette er de hotteste hyttetrendene

Annonse

Økt aktivitet

 
I følge Øye i Prognosesenteret var det pr september i fjor 90.000 husholdninger som planla hyttekjøp, og følger med på hyttemarkedet til enhver tid.
 
I dag er det litt under 2.000 annonser for hytter på fjellet. Nesten 700 av disse er annonsert med 2015 som byggeår, skriver Finansavisen. Det betyr at fire av ti annonserte fritidseiendommer i fjellet er nybygg, noe avisen beskriver som «byggeboom».
 
– Det mest populære nå er å kjøpe tomt og bygge selv. Vi merker en klar økning i aktiviteten, uttalte hyttemegler Håkon Wøllo i EiendomsMegler1 på Gol til Botrend i fjor høst.
 
Bakke pusser opp hytter på TV

Stor interesse i luksussegmentet

 
Interessen for hytter i luksussegmentet har tatt seg opp.
 
Europris-gründer Terje Høili har en hytte til salgs på Norefjell, og askerbøring og sønn Dag Høili er selger av markedets dyreste hytte. Blindleia-luksusen på Sørlandet ligger ute for salg med prislapp på 44 millioner kroner.
 
Det er eiendomsmegler Erik Steen hos Krogsveen på Bekkestua som står for salget. Eiendommen ble lagt ut på markedet i fjor høst.
 
– For en slik eiendom er det ingen riktig eller gal tid. Dette er ikke noe man bare jakter på om sommeren, det er noe man har tenkt på lenge. En slik eiendom lever sitt eget liv, sier Steen til Botrend.
 
Blindleia-luksus markedsføres i utlandet
 

Mindre hytter vanlig

 
Men for «mannen i gata» har det tidligere vært vanlig med tre soverom i hytter på 100 til 110 kvadratmeter. I dag er det, ifølge Finansavisen, ofte tre soverom på 70 til 75 kvadratmeter og noen ganger ned i 60 kvadratmeter.
 
Arealeffektive nybygg blir derfor en større konkurrent til gamle hytter.
 
Igangsatt bygging av nye fritidsboliger steg med 21 prosent de tre første kvartalene i 2015, sammenlignet med samme periode i 2014, skriver DN.
 
Måler man tredje kvartal mot tredje kvartal, var økningen på 34 prosent, ifølge SSB.
 
– Jeg tror et lavt rentenivå fremover vil gi mer trygghet for at hytteinvesteringen ikke faller i verdi, og da tør flere slå til, sier daglig leder Christian Haatuft i Eiendomsmegler1 på Geilo til DN.