Sterkeste august på 10 år

Publisert
5. september 2016

Boligprisene opp med 2,8 prosent.

August er en måned hvor prisene alltid stiger. Til og med i 2008 hvor markedet var fryktelig tungt.
 
Boligprisene steg med 2,8 prosent fra juli til august. Forrige måned landet boligprisveksten på 0,2 prosent fra juni – noe som er unormalt på sommeren.
 
Korrigert for sesongvariasjoner, steg boligprisene med 1,1 over hele landet, viser statistikken som Eiendom Norge la frem i Oslo i dag. 
 
Få siste nytt fra boligmarkedet på Botrend her.
 
– Det har vært sterkt over hele landet, med sterkest utvikling i Asker og Lillehammer med en oppgang på 3,5 prosent, sier Christian Vammervold Dreyer.
 
Svakest utvikling hadde Bergen og Stavanger med en vekst på 1,3 prosent.
 
– Boligprisveksten på Østlandet ser ikke ut til å bremse, og vil prege prisutviklingen utover høsten, sier Dreyer. 
 
– Skjer det ikke noe dramatisk de siste fire månedene, kommer 2016 til å gå inn i historiebøkene.
 
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her. 
 
 

Annonse

Sterk 12-måneders vekst i Asker og Bærum

Boligprisene har økt betraktelig de siste 12 månedene. Under pressekonferansen trakk Christian Vammervold Dreyer frem Asker og Bærum som eksempler på steder hvor prisene har økt. Grunnen er det store antallet eneboliger som ble solgt i august.
 
Tradisjonelt sett synker salget av eneboliger i sommerferien, og i august har flere eneboliger blitt solgt til langt over prisantydning. Blant annet gikk en strandeiendom på Nesøya unna for 60 millioner kroner, mens et oppussingsobjekt på Jar ble solgt til 1,1 mill. over prisantydning.
 
– Det ligger en underliggende trendvekst på oppunder 10 prosent i Asker – noe som er veldig sterkt, sier Dreyer. 
 
12 månedersveksten i Bærum er nå på 13, 1 prosent og 12,4 i Asker. Det er tett opp mot Oslo som nå er på over 16 prosent. 
 
– Veksten for Oslo isolert sett er på 16,3 prosent. Og enkelte bydeler i Oslo ligger nå på over 18 prosent vekst, sa Dreyer.
 
Han sier at de forventer at forskjellene vil øke de neste månedene. 
 
– Vi ser få, om noen tegn, til at dette kommer til å endre seg på kort sikt, sier Dreyer. 
 
Samlet sett, over hele landet, har boligprisene økt med 9,1 prosent. Vi må tilbake til 2011 for å finne tilsvarende nivå.
 
– Vi hadde en moderat høst i fjor, så vi forventer at 12 måneders veksten vil bikke over 10 prosent i løpet av høsten. Kanskje allerede i løpet av september eller oktober, sier Dreyer.
 
Områdeleder i DNB Eiendom, Gro Kirchoff, mener det viktigste akkurat nå er å dempe prisveksten gjennom mer nyboligproduksjon i Asker og Bærum.
 
– Utbudet av boliger til salg i Asker og Bærum er rekordlavt. I Asker har vi ved månedsskiftet 48,2 prosent færre boliger for salg ved månedsskiftet i år sammenlignet med i fjor og i Bærum 32,6 prosent færre boliger for salg. Dette borger for at vi får en prisvekst utover høsten om ikke noe uforutsett inntreffer i norsk økonomi, sier Kirchoff.
 
Les mer på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.