– Styling og farger selger bedre enn tunge oppgraderinger

Publisert
4. januar 2016

– Vi kjøper det vi ser, sier megler.

 
– Det vi ser er at folk i langt større grad ser etter objekt hvor det er foretatt kosmetisk oppgraderinger. Boliger der det er malte flater i tidsriktige farger, uplights, downlights og styling, selges bedre, går fort og til en høyere kvadratmeterpris, sier megler og partner Odd André Engh i Eie eiendomsmegling.
 
Har du tips til oss – kontakt oss her
 
Engh legger ikke skjul på at han ikke er begeistret for trenden, men har flere eksempler på at overflateoppussede eiendommer ofte selges raskere og til en høyere pris enn eiendommer hvor det er vektlagt tyngre oppgraderinger, men som ikke fremstår like tidsriktig.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 
– Jeg hadde nylig visning på et hus fra 1969 til 6,85 millioner kroner, hvor det hadde blitt foretatt mange tunge oppgraderinger. Det var blant annet lagt nytt tak, skiftet vinduer, investert i nytt ventilasjonsanlegg, ny garasje, utbedret drenering rundt huset og nytt bad. Likevel var det folk på visning som rynket på nesen fordi det ikke så helt tidsriktig ut, sier megleren.
 
– Vi kjøper i langt større grad det vi ser. Utseendet betyr mye, slår han fast.
 
Slik styler de leiligheten

Færre solgte boliger

 
Om det var for få overflateoppussede boliger til salgs i Asker i 2015 vites ikke, men tallenes tale er at det i 2015 ble solgt betydelig færre boliger i kommunen enn i årene før. Per 21. desember var det solgt 1108 boliger. Det er et betydelig færre antall enn i de tre foregående årene.
 
– Det har vært en markant nedgang i antall solgte boliger i Asker. Det er en differanse på 271 enheter fra 2014, noe som gir en nedgang på ca. 24 prosent, sier Engh.
 
Han peker på at flere leilighetsprosjekter i Asker ble utviklet og solgt før 2015, som en av faktorene til nedgangen.
 
– Slike leilighetsprosjekter genererer flere boliger da mange av dem som kjøper disse leilighetene sitter med en enebolig eller tomannsbolig.
 
Slik velger du riktig gardin

Annonse

– Lokkes av barnehager

 
En annen viktig faktor til nedgangen mener Engh har å gjøre med tilflytningen til Asker.
 
– Etter mange års erfaring, kan vi og fastslå at mens det før i større grad var kjøpere fra nærområdet, er det nå flere kjøpere som kommer utenbys fra. Dette bidrar til færre resalg, da disse allerede har solgt eller selger bolig i f.eks. Oslo, fastslår han.
 
– Hva er årsaken til den store tilflytningen?
 
– Det er en kjensgjerning at barnefamilier søker til Asker på grunn av barnehagedekning, gode kollektivmuligheter og at mange bedrifter som har ansatte som flytter etter, fastslår han.
 
Les flere interiørsaker på Botrend her.

Prisøkning på 4-5 prosent

 
Usikkerheten i norsk økonomi er også noe som har påvirket boligsalget i Asker, ifølge eiendomsmegleren.
 
– Folk mer forsiktige og tenker seg om to ganger før de går på visning. Det er en klar trend gjennom 2015. På eneboligmarkedet har vi mistet rundt tre av ti visningsdeltagere, altså 30 prosent, som skyldes arbeidsledighet og redusert bemanning i oljeservice-næringen.
 
Nå er boligmarkedet 2016 i gang, og Odd André Engh har tro på en stabil prisutvikling i Asker.
 
– Jeg tipper et totalmarked på 1.000–1.100 boliger, som i 2015, og en prisøkning på 4–5 prosent, sier Engh, og fortsetter:
 
– Det blir en differensiering av markedet ved at ting må stemme. Der du har god beliggenhet, god standard og riktig pris, så får du også solgt til en god pris.
 
Denne saken ble første gang publisert i Budstikka.