«Teknohuset» ble Årets Botrend-hjem

Publisert
13. januar 2017

Heidi og Bjørns moderne hjem er fullt av bærekraftige løsninger.

– Nei, er det sant? Så utrolig gøy! Nå ble jeg veldig overrasket.
 
Det var Heidi Tolos første reaksjon på nyheten om at huset hun deler med mannen Bjørn K. Haugland og sønnen Brede (14) på Nesøya, er kåret til Årets Botrend-hjem 2016.
 
– Jeg trodde kanskje det kunne bli for teknisk for de fleste, for ekstremt kanskje? Men det kan også være at det tekniske er noe vi vant på. Folk har fått mer interessen for dette, sier Heidi Tolo. 
 
Her kan du lese mer om Heidi og Bjørns hjem
 
Her kan du lese om de tekniske løsningene i boligen
 
 
 

Annonse

Moderne teknikk

Nesøya-boligen er noe helt for seg selv. Nede ved vannkanten ligger den moderne, arkitektoniske perlen, tegnet av LundHagem arkitekter.
 
Den 180 kvm store eneboligen går over to plan, og har flere tekniske detaljer som Botrends-lesere har latt seg begeistre av.
 

På taket er det 26 solcellepanel som forsyner boligen med strøm. Ved siden av disse, er det to solfangere. De varmer opp vann som går til husholdningen. Solcellepanelene produserer nok strøm til å lade to el-biler året rundt.
 
Haugland tror også at all teknikken kan ha bidratt til lesernes begeistring under kåringen.
 
– Det er veldig gøy at vi vant, og vi opplever at folk er nysgjerrige på teknikken i huset. Vi får mye positiv respons, og mange lurer på hvordan de kan ta i bruk ny teknologi i sine prosjekter, sier Bjørn K. Haugland.
 
Han er bærekraftsdirektør hos DNV GL, og har dermed en spesiell interesse for miljø og bærekraftighet.
 
– Gjennom jobben har jeg et ekstra engasjement og glød for dette. Det har vært fint å kunne kombinere interessen for miljø med husbyggingen, sier han.
 
Her kan du lese om flere hjem på Nesøya
 

Uteplass på østsiden

 
For å få det huset de ønsket seg, arrangerte Heidi Tolo, som er interiørarkitekt og partner i firmaet IARK, en konkurranse mellom tre arkitekter. Den vant (Svein Lund i) Lund Hagem arkitekter.
 
– Vi fikk tre vidt forskjellige tegninger fra arkitektene.  LundHagem var den eneste som tegnet  uteplass   på østsiden av huset, noe som skulle tilsi mindre sol. Men vi opplever det motsatte. Solen kommer over hustaket her. Det var huset han tegnet som traff oss best, forklarer Heidi.
 

Boligen har store, åpen rom og glassflater mot sjøen. Det kan fort bety stort varmetap, noe arkitekt og huseier har veiet opp mot ved å isolere vegger og tak andre steder.
 
Dessuten er det 3-lags gassfylte vindusglass som bidrar til å redusere varmetapet.
 
Utsikten fra både stue, soverom og takterrasse er noe enhver vil misunne familien som bor her. Samtidig har de en nærhet til naturen på vestsiden og foran huset. Her opplever de hvordan lyset forandrer seg gjennom dagen, og kan bivåne et rikt dyreliv utenfor vinduene.
 
– Den første tiden etter at vi flyttet inn, sto vi opp en time tidligere om morgenen, bare for å sitte her og se ut av vinduet. Det var helt spesielt, sier Bjørn.
 
Vanskelig byggeprosjekt ble drømmehus
 

Flotte hjem

Kåringen av Årets Botrend-hjem ble lansert i begynnelsen av desember 2016, og pågikk frem til nyttårsaften.
 
10 nominerte kandidater kjempet om seieren, og alle kandidatene   kan du lese mer om her.
 
Gjennom året har Botrend-redaksjonen besøkt mange fantastiske hjem, stor og små,   rekkehus,   eneboliger  og  leiligheter.   Noen  fritidsboliger  har vi også laget reportasjer fra.
 
Har du tips til redaksjonen om hjem, hytter eller hus vi bør besøke, så nøl ikke med å  sende oss en e-post.
 
Les mer på Botrends forside
 
Følg oss gjerne på Facebook og Instagram på @botrend.no