Tid for hage

Publisert
22. april 2016

Disse blomstene er våryre.

Tid for hage, endelig. Smileblunkefjes. 
 
April har foreløpig ikke vist seg spesielt raus, hva gjelder temperatur. Men solen varmer, både på og under bakken. Uterommet skal gjøres klart og utemøblene skal settes ut. 
 
Det tid for hage, og et stort joho for det.

Annonse

Sett kursen mot hagesentrene

Vinterdvale er ikke bare for det som spirer og gror ute. Hagesentre, som også har hvilt gjennom en lang vinter, har for lengst sett for seg hvordan hagen skal se ut i 2016.
 
Hva som blir trender, hvilke blomster vi skal kjøpe igjen, hva som er tradisjon og hva som skal bli ambisjon.
 
Den store hagemessen på Lillestrøm, selve startskuddet på utesesongen, gikk av stabelen forrige helg. Et herlig, sikkert vårtegn.
 
Så, la folket strømme til hagesentrene rundt om i det det ganske land, gi dem stemor, stauder og vårklokke.

Ha fremdeles kalde netter i mente når du planter

For noen uker siden sådde jeg i vinduskarmen og se her som det gror! Det er nemlig en kunst å vite hvem som klarer seg. Hvilke blomster og planter som faktisk tåler å stå ute nå, nå når vi enda kan forvente null grader mot natten?
 
Det gjelder å glede seg langsomt, ha litt is i magen og gå for det som sikkert vil klare seg ute midt i april.
 
Penger, tid og krefter er spart ved å ikke falle for de mange, vakre fristelsene. 
 
Les flere saker fra Fanny her.

Annonse

Jord og nostalgi

Som kjent, er jeg temmelig begeistret for det rustikke. Det som er litt annerledes, både i uttrykket og opplevelsen.
 
Derfor er jeg også, svært begeistret for Wold gartneri i Røyken. Et lite gartneri lang ute på landet, et sted GPS ikke kan ta deg til, et sted du på en merkelig måte skulle ønske ingen andre visste om.
 
Gartneriet har flere drivhus, fylt med nydelige blomster, ampler, rosebusker, jord, krydder og en genuin følelse av å handle fra første hånd. Der lukter varm jord og nostalgi, og tid betyr like lite som før. Den som sa at luften på landet gjør deg godt, var absolutt inne på noe.
 
Og du får mer enn hva du betaler for. Med på kjøpet får du en autentisk opplevelse og en god historie det er verdt å fortelle om. Hele pakka og x-faktor og de greiene der.  
 
Gjør klart uterommet – Her er sesongens utemøbler.
 

Disse blomstene tåler aprilnetter

Jeg er som vanlig ivrig, og tidlig ute. Tommelfingerregelen er at det er ok å sette blomster ut etter 17. mai, da skal de kunne klare seg.
 
Saken er at svært få blomster tåler frost om natten. Men hvis du som meg og klør i fingrene etter å sette i gang, er det et par hardbarka som klarer seg – selv i april.
 
Stauder, stemor og vårklokke skal tåle et par minusgrader, og står like fint dagen derpå.
 
Vårlyng og krydder som peppermynte kan også klare seg godt i april. Veldig snart kan også nellik og spansk margeritt stå. Men mer optimistisk, bør du ikke være.
 
Slik dekker du vårens festbord.
 
Inntil videre sitter jeg rolig i båten, nyter solen og ser meg om etter noe genuint, helt naturlig. For mens du venter byr skrenter og skog på hvit,- og blå veis, lurvete gule hoder og skittene barnehender. Det er vår – det ligger i lufta.

Annonse

Tips!

  • Ikke sett plantene rett fra drivhuset og ut, de må (som andre også) aklimatiseres før de skal trives ute.

 

  • Før du skal sette planten, bør du dyppe den i en bøtte med vann å la den suge til seg det den vil ha. På den måten gir du planten en optimal start på livet i beddet.

 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.