Slik dekker du vårens festbord

Publisert
15. april 2016

Unngå tradisjonell og utdatert borddekking

Konfirmantene er et sikkert vårtegn, og er en av mange anledninger til å invitere familie og venner til bords.
 
Enten det er til jente eller gutt, mener ekspertene det er viktig å være original og gi bordet en personlig touch.
 
– Det er fint å kunne reflektere personen som feires eller hylles, mener Astrid Rygg, som til daglig er medarbeider hos Ask Interiør.

Annonse

Nøytralt, men lekent 

Sammen med kollega Anya Keyser har hun dekket et nøytralt og utradisjonelt bord med lite farger.
 
Saken fortsetter under bildene.

 
Keyser forteller at ideen var et kjønnsnøytralt, men feststemt bord med ideer til hvordan bordpynt kan reflektere hovedpersonen.
 
– Hos Ask Interiør tenker vi utradisjonelt og liker å bruke ting på en annen måte enn opprinnelig tenkt. En potte har vi blant annet vist hvordan den enkelt kan brukes som skål, og i stedet for blomster i alle vaser, har vi plassert bamser i noen av dem. På den måten blir bordet mer lekent, og en fin måte å vise frem ting som beskriver anledningen eller personen som feires, forklarer hun.

– Tenk nytt

Den tradisjonelle duken mener hun er overflødig på festbordet, og har erstattet den med tøyservietter.
– Legger du på en hvis duk er føringene lagt, og det vil bli vanskelig å være utradisjonell. I stedet kan du bruke servietter eller bordbrikker på nye måter. Vi har kombinert disse to. Det er ikke duken som gjør et bord fint, men derimot hva du pynter med, mener hun.

 
Masse lys, friske blomster og stilige karafler mener hun er det som gjør et bord til et festbord og anbefaler bruk av høyt dekor.
 
– Ikke vær redd for å bruke høye ting. Det er utrolig stilig, men det er også viktig at man ser hverandre. Stigende effekt på bordet synes vi også gir et stilig uttrykk, påpeker hun.

– Bruk grønne planter

Ann Kristin Eliassen er daglig leder på Kremmerhuset i Sandvika, og med god hjelp av medarbeider Lotte Lauten, har de sammen dekket et allsidig festbord med lyse og varme farger.
 
De forteller at en av de største trendene er å bruke naturelementer til bordpynt.
 
– Spesielt litt grønt løfter bordet og gir det lille ekstra, mener Eliassen.
 
Lauten på sin side mener det er viktig å ikke låse seg til en stil, men heller eksperimentere på tvers av stiler og være mer vågal.
 
– Det funker ofte bedre, men det er viktig å ta igjen noen av fargene, slik at det blir en helhet, forklarer hun.

 
Hun synes også det er viktig at bordet er lunt og imøtekommende og får gjestene til å slappe av.
 
– Vil du ha et stramt og tradisjonelt bord dekker du ofte symmetrisk, men folk blir mer avslappet av en asymmetrisk borddekking. Plasser dekorasjonene litt tilfeldig, men ikke slik at det står i veien for noen, tipser hun.
 
Fargevalg synes hun også bør være gjennomtenkt, men det trenger ikke nødvendigvis være rosa eller blått.
 
– Bruk fargene du selv liker, eller dekorer for eksempel i forhold til årstid i stedet for kjønn, anbefaler hun.

Stramt budsjett?

 
Har du et budsjett du må holde deg til, mener Eliassen og Lauten det er viktig å være nytenkende og anbefaler bruk av ting du allerede har på nye måter.
 
– Om du har mange gjester til bords og ikke har likt servise til alle, er det ingen regel om at alle må ha like glass. Så lenge det brukes på en ryddig måte, kan det fint mikses, mener Lauten.

Enkelt og elegant

Kine Lee er medarbeider hos Xponella, og har dekket festbordet i duse, mørke gråtoner.
 
Hun er av den oppfatning at folk er blitt mer vågale i forhold til fargevalg, og synes det er supert.
 
– Folk går bort fra de tradisjonelle blå- og rosafargene, og foretrekker mer edgy farger. Jeg anbefaler absolutt å leke med detaljer, men ha en rød tråd, slik at det blir harmonisk, mener hun.

 
Hun har valgt mørke gråtoner fordi den gir en lun og god atmosfære i tillegg til å være kjønnsnøytralt.
 
Se IKEAs sommerkolleksjon
 
Her er sesongens utemøbler
 
– Dette er farger som er supertrendy. Kombinerer du det med naturelementer som tre, stein og skinn, får du et tøft bord som passer til ulike anledninger. Bruk det du liker og det som gjør deg glad, og inkluder gjerne hovedpersonen. For det ultimate festbordet anbefaler jeg også å få ting opp fra bordet. Bretter du serviettene slik at de står oppreist, er det gjerne alt som skal til for en siste finish, tipser hun.