Tilbyr gratis arkitekthjelp

Publisert
24. mai 2016

Bygger du hus eller hytte? Eller vil endre på leiligheten?

Bygger du hus eller hytte? Skal du bygge på eller til? Eller skal du ombygge eller endre leiligheten?
 
Da bør du ta turen innom Arkitektenes Hus i Oslo, som huser flere arkitekt- og designorganisasjoner i samme hus. (Se flere fakta om tjenesten nederst i saken).

Annonse

 
Rundt bordet sitter sivilarkitekt Petter K. Tandstad (62) sammen med Tormod M. Aadnesen (46) denne torsdags ettermiddagen.
 
Tormod M. Aadnesen har en halvtime til rådighet.
 
Da gjelder det å være presis, og ha tegninger og fotografier klare.
 
– Det jeg vil snakke med deg om i dag, er vårens prosjekt, starter han.

 
– Vi ønsker å gjøre en liten fasadeendring på 60-tallshuset vårt i Tønsberg. Etter at vi flyttet dit for syv år siden, har vi bodd oss inn og pusset opp litt etter litt både innvendig og utvendig. Vårens prosjekt er å etterisolere, bytte kledning og skifte vinduer, forteller han.
 
Slow-design tankegang
 

Panoramavindu med utsikt over hagen

I dag har Aadnesen tatt turen inn til Josefines gate 34 for å få innspill til hvordan han kan plassere et nytt vindu på veggen.
 
Tre små, sammenstilte vinduer høyt oppe på veggen skal nå byttes ut mot ett større som skal settes inn litt lavere på veggen. Slik kan familien nyte utsikten mot hagen fra spisestuen.
 
– Blir det et problem at vinduet vi ønsker oss blir for stort i forhold til stuevinduene i den motstående veggen? Vi har tenkt på at det fortsatt bør være en godt synlig kontrast i dette hjørnet på huset, sier han og viser frem bilder av boligen.
 
Arkitekten gjør en vurdering med utgangspunkt i at det nye vinduet bør harmonere med husets fasade.
 
– Her har vi en rolig fasade med gjentakelser av kvadratiske og rektangulære vinduer. Det er viktig å beholde den visuelle rytmen, forklarer han mens han blar gjennom bildene på bordet.
 
Han drar frem en rull med tegnepapir og begynner å skissere.
 
– Det kan godt hende at fasaden tåler endringen. Hvis dere setter det nye vinduet inn i spisebordshøyde, vil jeg anbefale at det ikke er høyere enn 80–90 centimeter. Og det er nok smart å holde seg til breddemålet i det gamle, forteller han.
 
Aadnesen viser frem ulike vinduer han og kona har sett på. Tandstad anbefaler et udelt fastkarmsvindu.
 
Ikke introduser delte vinduer eller sprosser. Med deres 60-tallshus er det hele kvadratiske og rektangulære vinduer som gjelder, er rådet fra arkitekten.
 
Ikke helt i vater

Ting går fort unna

I løpet av to timer har Petter K. Tandstad veiledet Aadnesen, et par med en hytte og to damer som skal bygge om et bad.
 
– Her kommer det mange innom i løpet av kort tid. Jeg må tenkte fort, og jobbe konsist og presist. Ting går unna og det liker jeg, sier Tandstad, som er leder for Arkitektenes rådgivningstjeneste.
 
Han er frivillig fordi han liker å være ute blant folk og gi råd, og ikke minst promotere det faget han brenner for.
 

Annonse

– Ofte ønsker folk hjelp til endringsarbeider, og her får man råd om en videre prosess. Løsningen blir så å finne en arkitekt, sier Tandstad.
 
Terskelen for å komme innom er lav. Men du bør stille forberedt med tegninger og bilder.
 
Og ønsker du å stikke innom allerede i mai kan du booke deg inn via Arkitektenes rådgivningstjenestes hjemmesider.
 
Interiørarkitektens hjem er fylt med gamle møbler

Arkitektenes rådgivningsjeneste

  • Arkitektenes rådgivningstjeneste drives av Oslo Arkitektforening.

 

  • Tjenesten har vært drevet i 37 år.

 

  • Nå drives den av 12 frivillige sivilarkitekter, alle med egen praksis.

 

  • To sivilarkitekter sitter i hvert sitt møterom, i Josefines Gate 34, mellom klokken 17-19, med plass til fire stykker hver. I snitt kommer rundt fire stykker innom. 

 

  • Man bør booke seg inn via hjemmesidene, men man kan også stille opp uten avtale.

 

  • Du forplikter deg ikke til noe ved å få en halvtimes gratis veiledning.

 

  • Rådgivningstjenesten har som formal å formidle kunnskap om arkitektur, byggesak og god byggeskikk. Primert er dette et engangstilbud for hver bruker. I de fleste tilfeller vil du bli anbefalt å kontakte en arkitekt for den videre prosessen.

 

  • På 70-tallet var det fler unge familier som skulle bygge eneboliger som ønsket veiledning, mens nå ønsker mange hjelp til endringssaker – som påbygg, tilbygg og hvordan å endre boligen slik at den blir mer funksjonell.