Tre inspirerende gutterom

Publisert
10. juni 2016

God oppbevaring, gulvplass og farger er stikkordene.

– Farger, funksjon og varige løsninger er viktige elementer å tenke over når man innreder et barnerom. 

 

Det mener interiørarkitekt Kristin Bjørkavåg. Nok gulvplass, organisert oppbevaring og muligheter for å mørklegge rommet mener hun er særdeles viktig.

 

– Dette er barnas fristed, både for lek, men også for å sove, og bør innredes deretter, sier hun.

Annonse

Lise-Lotte Herlung, Hege Røe og Lise Kjos Haug har alle pusset opp og innredet barnas rom.

 

Selv om de alle hadde samme utgangspunkt om å skape et trivelig fristed for barnet, har resultatene blitt svært forskjellig, men alle like passende på et gutterom.

 

Innrede jenterommet? Vi gir deg tipsene.

 

Noen foretrekker de lyse blåtonene, mens andre foretrekker et rom i sterke fargekontraster, men alle har de laget et lekent rom til guttungen. 

Sterke kontraster

Lise-Lottes sønn Ask Emilian (4), har fått et lekent og fargerikt rom i sterke kontraster. Lise-Lotte er ikke spesielt glad i de «konservative» fargene til gutt, og ønsket et mer originalt rom i flere farger, men viktigst var det at sønnen ble stolt av rommet sitt.
 
– Et barnerom må være praktisk i forhold til oppbevaring, men det skal også være trivelig for barnet å sove og leke der. Det er viktig at det er innredet på barnas premisser, og jeg synes derfor det må vise litt av personligheten til barnet, sier hun.
 
Lise-Lotte er selv glad i mye farger, og huset for øvrig er også et stort fargekart i harmoni.
 
 

 
Derfor var hun fast bestemt på at rommet skule tapetseres og males i sterke farger, og alt fikk sitt utspring da hun kom over tapetet som i dag dominerer sønnens rom. 
 
– Jeg synes det er kjedelig og litt konservativt med lyseblått, marineblått, snille grønnfarger og jordfarger til gutt. Jeg er så lei av at alt til gutt har disse fargene, både i klær og interiør. Da jeg fant dette tapetet, ble jeg derfor så glad. Grønnfargen ellers i rommet er hentet ut fra en av fargene i tapetet for en gjennomført finish, sier hun.
 
Hun har også vært spesielt opptatt av at det skal være koselig og trygt å sove på barnerommet.
 
– Det kan man enkelt få til med en himmelseng, gardiner eller forheng, stjerner i taket, hyggelige bilder eller nattlys, tipser hun.
 

Something blue

I motsetning til Lise-Lotte, valgte Hege Røe en lyseblå base på rommet til hennes sønn William (6).

 

Én sprinkelseng, tre uttrykk

 

Hun ønsket det harmonisk og koselig, men også et søtt gutterom i duse farger.

Annonse

I tillegg har hun brukt sine kreative ferdigheter til å dekorere rommet med leker, tapetteip og bilder.

 

– I utgangspunktet ble rommet innredet til et spebarn, men det har også fungert etter hvert som han har blitt eldre. Selv om interessene til barnet forandrer seg, kan man lett endre uttrykk ved andre elementer i rommet som sengetrekk, leker og interiørartikler, forklarer hun.

 

Fordi hun valgte en enkel base på rommet, forteller hun at den heller ikke trenger å males om, selv om barnet blir eldre.

 

– Snart er William skolegutt, og da vil rommet få et mer voksent uttrykk etter hvert som leker blir byttet ut og en pult blir plassert her. Blåfargen er forholdsvis aldersnøytral, forteller hun.

 

Saken fortsetter under bildene.

Tenkte langsiktig

Lise Kjos Haug tenkte også langsiktig da de pusset opp rommet til sønnen Ludvik (9).
 
Hun ønsket på lik linje med Hege et harmonisk rom, men som likevel var skikkelig guttete.

Annonse

Ludvik fikk selv være med på bestemmelsene, men Lise innrømmer at også hennes maritime stil, med stjerner og striper, er kommet til syne på sønnens rom.
 
Renoverte 70-tallsboligen på kun to måneder
 
Selv om sønnen er svært fotballinteressert, ble de enig i å droppe fotballtapet og lignende det kreves mer av å endre om interessene skulle forandre seg. 
 
– Det tror jeg er lurt og noe alle bør tenke gjennom, og på grunnlag av dette ble vi derfor enig om en enkel, blå base, forteller hun. 
 
 
Det viktigste for Lise var å innrede et rom sønnen kunne trives på og som innfridde hans ønsker. 
 
Han er den største samleren av Kay Bojesen
 
– Fordi vi ikke har en TV-stue, er det på rommet Ludvik sitter når han har venner på besøk eller vil være alene. Derfor er det viktig med et rom som inneholder det han ønsker og ikke er for barnslig. Sengen kan trekkes ut til en dobbeltseng, eller være en sofa ved besøk, og han har en TV på rommet hvor han kan spille videospill, forteller hun. 
 
Ti tips før du starter oppussingen
 

Funksjon og varige løsninger

Viktigst å tenke på ved innredning av barnerom mener interiørarkitekt Kristin Bjørkavåg er er farger, funksjon og varige løsninger.
 
Hun synes barna godt kan være med på å bestemme hvordan rommet skal se ut, men at de voksne må ha fornuften i bakhånd.
 
– Med mindre du har lyst til å pusse opp hele tiden, vil jeg anbefale farger barna vokser med. Velg gode basisfarger som gir en lun og god atmosfære. Skitne pastellfarger fungerer ofte fint. Tilfør heller favorittfargen de kan gå lei av i tekstiler, knagger og andre detaljer som fort kan byttes ut, tipser hun.
 

– Dropp visuelt støy

Visuelt støy mener hun det også fort kan bli mye av på barnas rom, og hun anbefaler derfor gode oppbevaringsmuligheter til leker, gjerne bak dører og i skuffer. Har man mulighet, mener hun også at klærne burde ut av rommet.
 
– Ikke bruk plassen på små soverom til klær. Dette er barnas fristed og bør innredes deretter. Ammestolen kan godt bli barnas lesestol. De har også behov for å slappe av og roe ned. Ellers er det viktig med god gulvplass til venner og lek, og fordi barn leker mye på gulv, bør også dette være av treverk som gir varme, eller gulv som er godt å sitte på, for eksempel linoleum eller kork, anbefaler hun.
 
Gode muligheter for å mørklegge rommet mener hun også er viktig.
 
– Mørke rom er generelt utgangspunktet til gode sovevaner, sier hun.