TV-ekspertene gir deg oppussingstips

Publisert
3. april 2016

Her får du råd fra "Superoppusserne"

– God planlegging er det aller viktigste!
 
Budskapet fra interiørarkitekt Linda Steen til alle oppussingsglade nordmenn der ute, er klinkende klart: lag en god plan!
 
Hun er en av Norges aller fremste interiørarkitekter og daglig leder i Scenario, et av Norges eldste og største interiørarkitektfirma.
 
I porteføljen er blant annet Aker Solutions, Eger på Karl Johan, en rekke hotellprosjekter samt private hjem. Et team fra Scenario, med Linda i spissen, jobber nå med det nye Munchmuseet og Deichmanske bibliotek i Bjørvika.
 
Dette er årets farge 2016
 

Annonse

Enorm planlegging

 
Fra mandag til torsdag i beste sendetid ser vi Linda Steen løse oppussingsfloker i private hjem i programmet «Superoppusserne» på TV3.
 
Linda og snekker Torkel Gjerset, sammen med programleder Sigurd Sollien, besøker familier der et oppussingsprosjekt har gått i vranglås. Flere har endt opp med boliger som er dysfunksjonelle og som ikke dekker behovene deres.
 
– Jeg håper vi kan vise frem noe av alt arbeidet som ligger bak, og at det ikke bare dreier seg om pynt og fjas. Det er enormt mye planlegging og arbeid før et prosjekt er ferdig, sier Steen.
 
Ti tips før du starter oppussingen

Skrekkeksempel

 
Den første boligen TV-seerne får se i programmet, tilhører en trebarnsfamilie på Korsvoll i Oslo. Huset fremstår som et skrekkeksempel på oppussing som har gått galt, med lettvegger i rare vinkler og snåle løsninger.
 
– Dette kunne jo bare bli bedre, humrer Steen og beskriver det som «et interessant objekt».
 
Boligen hadde et nytt kjøkken som Steen og teamet valgte å demontere for så å sette det opp igjen i et annet rom. I episode tre får seerne bli med til Borgen i Asker, der Espen Langeland og Marthe Markman får hjelp til ny planløsning i tømmervillaen. 
 
Kinfolk oppfordere til egne designvalg

Ferdig minutter før

 
Linda Steens viktigste råd til de som skal starte et oppussingsprosjekt: sørg for en god planløsning.
 
– På TV ser det enkelt ut, men sannheten er at vi kan jobbe mange timer med å finne riktig planløsning. På Korsvoll tvilte jeg nesten på om vi kom til å få det til, sier hun til Botrend.
 
Det gikk på millimeteren. 
 
– Det handler om å planlegge for at en familie kan utvikle seg. Man trenger en løsning når barna er små, og så skal boligen kunne utvikle seg etter familiens behov, forklarer hun.
 
Resultatet av oppussingen på Korsvoll kan ses på TV3s nettsider – et krevende prosjekt som ble ferdig bare minutter før familien kom hjem og fikk se resultatet.
 
– Linda har jo så mange fine løsninger, men vi hadde bare en uke på og gjøre ferdig alle rom som skulle stå ferdig. Det var en kamp mot klokka hver eneste dag. Alle fag skulle levere et bra produkt noe vi også fikk til, sier Torkel Gjerset. 

Fem oppussingsråd fra Linda Steen:

 

  • Tenk gjennom behovene dine og lag en grundig og god plan.

 

  • Hva kan jeg gjøre selv, hva trenger jeg fagfolk til?

 

  • Lag et realistisk budsjett. Sjekk grundig hva ting koster og legg pengene i varige løsninger.

 

  • Dersom du er opptatt av å følge trender – gjør ting som lett kan byttes ut: mal, bytt putene, gardinene, detaljene.

 

  • Gjør alltid én ting ad gangen dersom du ikke har budsjett til å ta alt på en gang.

Pusser opp for milliarder

 
Nordmenn ligger i verdenstoppen når det kommer til penger brukt på interiør og oppussing. I følge en undersøkelse omtalt i VG i 2014, pusser vi opp for over 60 milliarder kroner årlig.
 
– Interiør er noe veldig mange interesserer seg for, men det er ofte puter og pynt som står i fokus. Så glemmer man at det også skal fungere også, sier Linda.
 
Ett av interiørarkitektens råd er å sørge for at alle elementene i et rom har sin naturlige plass.
 
– Jeg søker varige løsninger. En sofa kan fint stå i 20 år om planløsningen er god og møbelet har kvalitet, sier hun, som ikke er opptatt av å følge trender, men heller hva som er funksjonelt og dekker den enkeltes behov.
 
Slik går nordmenns stilvalg mot 2017

Kan gjøre mye selv

Det er mye folk kan gjøre selv, men også vesentlige arbeider som bør settes bort til fagfolk.
 
– Kan kan gjøre mye selv, som maling, legge parkett, rive lettvegger med mer. Det folk ikke må gjøre selv, er elektriske arbeider eller riving av bærevegger. Det kan fort bli både dyrt og farlig. Baderom og våtrom må også settes bort til fagfolk, da alt av disse arbeidene kreves erfaring og fagbrev. Ingen forsikring dekker dette om skulle skje noe feil på arbeider som man har gjort selv, forklarer Gjerset.
 
Snekkeren fra Snarøya har flere ganger gått inn og reddet huseiere som har gått på en oppussingssmell.
 
– Den klassiske feilen er at folk tror det tar korter tid enn antatt, og de støter på noen utfordringer de ikke trodde skulle komme. Da er det veldig ofte vi kommer inn og fullfører der de ikke har erfaring eller i visse tilfeller overtar hele jobben, sier han.
 
Slik unngår du falske «mestere»
 
Gjerset råder også folk til å få hjelp av fagfolk til å måle opp vinduer, dersom de skal byttes.
 
– Et godt råd til de som skal pusse opp er å ha en god beskrivelse av hva som skal gjøres. Jo bedre beskrivelse, jo mer nøyaktig blir prisen fra entreprenøren. Lag en god arbeidsbeskrivelse og får inn ett anbud fra 3-4 forskjellige firmaer, sier han og legger til:
 
– Om du synes at en bra håndverker er dyr, prøv en dårlig.
 

Annonse