– Tyvstart våren med fargerike tulipaner

Publisert
15. januar 2016

Finn Schjøll gir deg tipsene

I dag er det tulipanens dag, en markering av at den norske tulipansesongen nå er i gang for fullt.
 
– Når tulipanene blomster, er det vår i sikte, mener blomsterdekoratør og TV-profil Finn Schjøll.
 
Selv er han svært glad i blomsten. Ikke bare er de rimelig, Schjøll setter også pris på måtene ulike tulipaner kan kombineres med hverandre og andre planter.
 
– I tillegg er det noe med hele levetiden til tulipanen. Fra den knopper seg, til den velter seg utover vasen og bordet. Nettopp da synes jeg tulipanen er på sitt fineste, forteller Schjøll.
 
Bli med inn i en møbeltapetserers verksted.
For å bevare levetiden på blomstene lengst mulig, mener han det er viktig å la buketten få hvile om natten.
 
– Disse krever mye energi i rom over 20 grader, og i likhet med oss mennesker trenger også disse tulipanene hvile. Sett de derfor kjølig over natten. Det vil øke holdbarheten med minst 30 prosent. Tulipanene foretrekker lite vann, fire centimeter holder, men husk å etterfylle jevnlig. La heller ikke vannet være for varmt. Snitting av stilk trenger du ikke tenkte på, opplyser han.

Mange kombinasjonsmuligheter

 
I tillegg til å kombinere ulike tulipaner med hverandre, har Schjøll flere gode tips å komme med.
 
– Man kan godt plukke av bladene på tulipanen. På den måten blir den minimalistisk, og selve blomsten vil bli større. For å få mest mulig ut av pengene, kan man også kjøpe en bukett som man deler opp i tre og tre, og som man kan kombinere med ulike grener og kvister. Det kan være alt fra vintergrønne kvister til tørre grener. Sammen vil dette skape volum og gi et fint uttrykk, sier han.  
 
Se hvordan Kathrine Knudsen innreder hjemmet på Nesøya.

Annonse

Ingen regler

 
Tonje Bergh, planterådgiver i Plantmania, forteller at det finnes mange tradisjoner rundt blomster, men at det ikke finnes noen regler når det gjelder tulipaner.
 
Kählers salgsuksess utvides
 
– Disse kan pynte opp til hverdag og fest, men er definitivt vakrest i flokk, mener hun.
 
Dette designstudioet kommer du til å se mer av i 2016.

Bergh er utdannet fra Norges Landbruksøgskole, og har lang og allsidig erfaring innen blomster og planter.
 
Hun er også glad i tulipanen, og mener det er viktig å tenke kontraster både i form og farge når man pynter med disse blomstene.
 
– Bruk gjerne tulipaner som er flerfarget eller har en utradisjonell form. En gjennomsiktig vase, et reagensglass eller et høyt glass på stett kan jeg også anbefale, forteller hun.
 
 
Plei hagen nå
 
Endret stil med enkle grep

Tonjes tulipantips

 
En bugnende blanding
 

  • En stor bukett bugnende tulipaner i blandede farger, fanger oppmerksomheten uansett hvor de plasseres. Tulipaner passer perfekt i store, tunge vaser med vid åpning, slik at det blir plass til en stor bukett. Er vasen i tillegg transparent, kan man også se de flotte, lysegrønne stilkene som gir en fin kontrast til blomstenes farger.

Slank og elegant
 

  • Ved å plassere tulipaner i høye, slanke vaser fås et stilrent og elegant uttrykk. Her kan du blande tulipanene med andre blomster, eller holde deg til en fargeskala som går ton-i-ton. For ekstra visuell effekt, kan en gruppe vaser settes sammen, gjerne på et fat som enkelt kan flyttes etter behov.

Fargesprakende
 

  • Ved å mikse tulipaner i sterke farger skapes en dramatisk og livlig effekt. Rosa tulipaner sammen med røde og oransje, gir flotte kontraster og fargeglede. Det er lett å tro at de fargeglade bukettene ikke passer inn i minimalistiske miljøer, men som en kontrast til det enkle interiøret, kan en morsom bukett være akkurat det utropstegnet som trengs for å gi rommet personlighet. Tulipaner er definitivt en flørt med farger.

Klassisk og rent
 

  • Tulipanens enkle og rene linjer passer inn i de fleste omgivelser. Tulipaner kombinerer det tradisjonsrike med det elegante, og kan enkelt arrangeres i vaser med ulike former og farger. Velg gjerne vaser i samme fargetone som tulipanene, i hvitt eller en kontrastfarge.

Kombinasjoner
 

  • Det er utrolig vakkert å sette tulipaner sammen med andre blomster. Bruk gjerne blomster som er i samme sesong, eller bare enkle grener for å få et vårlig uttrykk.

 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.