Boligtårn vant prestisjetung pris.
Prisen deler Code: Arkitektur med landskapsarkitektene i Dronninga Landskap.
– Boligtårnet er et fremragende eksempel på nyskapende og svært vellykket boligbyggeri i hovedstaden, sier juryen.
Juryen er en sammensetning av Plan- og bygningsetaten,Rådet for byarkitektur og forretningsutvalget i Oslo kommune.
Annonse
Utdelt for 14. gang
Oslo bys arkitekturpris ble utdelt for første gang i 2002. De siste seks årene har prisen blitt utvidet til å gjelde nye bygg og landskapsanlegg. Målet er å stimulere til økt interesse for arkitektur og byutvikling i hovedstaden, samt vise frem den nyeste og beste Oslo-arkitekturen.
Årets vinner, Ullevål tårn, passer således svært godt inn i dette målet. Leilighetsbygget består av 32 enheter og ligger midt i et blokkmiljø fra 50- og 60-tallet, et steinkast fra Ullevål sykehus. Det er Solon Eiendom og Stolt Utvikling AS som er byggherrer, mens Code: Arkitektur og Dronninga Landskap har stått for arkitekturen og landskapsarkitekturen.
Dronninga Landskap står også bak fjorårets vinner, Bjerkedalen park i Groruddalen. Du kan lese mer om prosjektet her. Og bli med hjem til vinner og landskapsarkitekt Rainer Stange her.
Vinneren får skryt for den gode bokvaliteten – både for beboere og omgivelser. De utkragede balkongene gir tårnets grunnform og er et friskt pust i et ellers tradisjonellt blokkpreget område.
– På bakkeplan har arkitekt og byggherre lyktes med å åpne opp tomten mot omgivelsene, slik at uteanlegget fremstår som en integrert del av rommet mellom husene i området. Ullevål tårn utfordrer etablerte oppfatninger om kvalitet i det kommersielle byggeriet og er et viktig innspill i debatten om bokvalitet, sier juryen.
25 kandidater
I år, som i fjor, var det totalt 25 kandidater som kjempet om arkitekturprisen. Prosjektene som spenner fra Deloittehuset i Barcode til flere ekstraordinære eneboliger og byggetrinn 6 på Sørenga, står nå utstilt på Rådhusplassen. De er en del av det utvidede programmet til Oslo arkitekturtriennale og blir stående frem til 30. oktober og viser et bredt spekter i norsk arkitektur og landskapsarkitektur.
Flere av de nominerte prosjektene er tilgjengelige for allmenheten. Det er blant annet flere skoler, åpne byrom, et sjøbad og en ny gjenbruksstasjon.
– Årets priskandidater er prosjekter som alle innehar tydelige ideer og konsepter, elementer av innovasjon og er håndverksmessig svært godt gjennomført, sier Ellen Hellsten, leder av Rådet for byarkitektur, fagjuryen til Oslo bys arkitekturpris.
Les mer om arkitektur på Botrend.
Svært ulike finalister
Tre finalister kjempet om årets arkitekturpris. De er alle svært ulike, både i form og innhold.
Et kontorbygg i Bygdøy Allé 4, den eldre og ærverdige Framgården, har blitt rehabilitert av Hille Strandskogen Arkitekter AS og høstet anerkjennelse for måten rehabiliteringen har blitt gjennomført.
Disse kjemper om Bærums arkitek-turpris.
Bygget ble opprinnelig tegnet av arkitekt Magnus Poulsson i 1921. Det var også han som, sammen med Arnstein Arneberg, stod bak bygget hvor prisutdelingen fant sted. Her kan du se flere bygg signert den kjente arkitekten.
Utegym for alle
Den andre finalisten, Ammerudgymmen, er et flerfunksjonelt utegym laget Lala Tøyen og Eriksen Skajaa Arkitekter. Byggherre er Oslo kommune og prosjektet er et viktig tilskudd til byen og bydelen Ammerud, som ligger øst i Oslo.
– Arkitektens rolle er udiskutabelt avgjørende når vi tross alt skal bygge by og ikke bare boliger, skape byliv og ikke tomme rom. Arkitektur skaper tilhørighet. Og det er viktig selv om vi er mer mobile enn noen gang. Det er vel heller ikke grunn at det er teamet for den pågående arkitekturtriennalen, sier leder i byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen.
Hun sikter til arkitekturtriennalen som varer helt frem til 27. november, og mener arkitektur gir byen identitet og skaper egenart. Den skal likevel også gi noe ekstra til byen og de som bor i den, og det er nettopp det årets tre finalister har gjort.
– Et boligprosjekt som minner oss om et tre, et rehabilitert og transformert kontorbygg og en street workout. Finalistene representerer mangfoldet i Oslo, og et Oslo i forandring, sier Evensen.
Les mer på forsiden av Botrend og følg oss i sosiale medier her. Lurer du på noe? Send oss en e-post!