Hylles i Wallpaper*

Publisert
1. oktober 2015

Lovende ung produktdesigner

Rebekka Joachimsen Røed fra Østerås er med på listen over lovende designtalenter i januarutgaven av magasinet Wallpaper*.
 
– Wallpaper* kontaktet meg i høst for å høre om jeg ønsket at de skulle vurdere prosjektet mitt. Etter en uke fikk jeg beskjed om at de var interessert, og prosjektet, sofaen Braaten, ble sendt til London for fotografering, sier Rebekka Joachimsen Røed (27).
 
Det britiske, anerkjente designmagasinet Wallpaper* har kåret årets hotteste designtalenter verden over.
 
Blant de 19 unge designerne som er på listen har tre HioA-studenter fra Institutt for produktdesign fått sin plass.
 
Rebekka, som har bodd i Bærum siden hun var 13 år, turte ikke fortelle nyheten til noen før hun holdt bladet i hånden.

Håndverket og verdien i det autentiske

Nå står januarutgaven og pryder bladhyllene.
 
Den unge designeren fikk øynene opp for håndverk da hun var på utveksling i Manchester høsten 2013. Etter en stund var planen klar. Som bacheloropppgave ønsket hun å lage et møbel hvor håndverket og verdien i det autentiske lå til grunn.
 
Dermed så stablesofaen Braaten dagens lys. Et stilig design kombinert med funksjonalitet var tanken bak. I dag er Braaten en sofa Rebekka ønsker å satse videre på.
 
– Utdøende håndverkskunnskaper er et problem i mange land, også i Norge. Industrialisering og masseproduksjon tvinger stadig flere håndverkere i Norge til å legge opp, mener Rebekka.

Tilbake der det hele startet

I begynnelsen av januar var hun og Camilla Frøysadal (36) tilbake i Camillas verksted på Gjettum for å vise hvor den blå og grønne designsofaen ble til. Sofaen Braaten består av resirkulerbare og biologisk nedbrytbare materialer, uten skadelige miljøgifter.
 
Møbeltapetserer Camilla har bidratt gjennom hele prosjektet med stoffer i ull, naturlateks og med en sokkel i eik. Et ekstra pluss er de løse putene som kan stables om.
 
– Barn kan bygge prinsesseslott, eller så kan den brukes som seng, forklarer møbeltapetsereren.
 
– Camilla er veldig løsningsorientert og har et enormt pågangsmot. I tillegg er hun utrolig dyktig, sier Rebekka om samarbeidet.

Annonse

Stor bekreftelse

Prototypen laget de i verkstedet, og sofaen står i dag hos faren til Rebekka. Det faktum at sofaen er avbildet i Wallpaper* er en stor bekreftelse for dem begge, mener Rebekka.
 
– For meg er det veldig stort. Ikke bare fordi det ligger mye arbeid bak sofaen, men fordi verdiene som ligger til grunn; deltagende designprosess, reflekterende forbruk og bærekraftige materialer er viktige, sier hun.
 
For videre produksjon er planen klar:
 
– Vi i vår vestlige kultur blir stadig fortalt at forbruk er veien til lykkelige liv. Jeg ønsker å utforme produkter som skaper en følelsesmessig tilknytning. Dette bidrar til at brukeren ønsker å beholde produktet lengre, noe som igjen fører til bærekraftig forbruk, sier designeren.
 
Denne saken ble først publisert på Budstikka.no