Annonsørinnhold

Unngå krangling om høyttaleranlegget

Publisert
9. februar 2022

Valg av stereoanlegg har av uviss grunn havnet i kategorien «mannegreie». Men tiden da det kun var menn som er opptatt av god lyd er for lengst forbi. Nå får du blant annet kvalitetsanlegg som en integrert del av danske designmøbler.

I dag er lytteopplevelsen like viktig for Spotify-avhengig ungdom som for pensjonister som endelig har tid til å hente frem platesamlingen sin. Og høyttalerprodusentene har definitivt fulgt med i timen. Danske Lemus gjør nå stor suksess med sine integrerte designmøbler. 

En aha-opplevelse

Mala Audio Analogsenter er en av Norges mest profilerte lydbutikker. De importerer en rekke av de mest kjente High End produkter som presenteres i flere dedikerte lytterom i deres forretning i Asker

– Vi er ekstremt opptatt av god lyd, og var kanskje en smule skeptiske da vi skulle teste Lemus for første gang. Anlegg i det skjulte er ikke sånn vi er vant til at god lyd skal se ut, sier Jan Olav Braaten, styreformann i Mala Audio i Asker.

Det tok likevel ikke mange sekundene før fagekspertisen i Mala Audio var overbeviste, og konkluderte med at Lemus gir svært god lydkvalitet uten å gå på kompromiss med estetiske hensyn. Og ganske riktig; lydmøblene fra Lemus har fort blitt en favoritt hos Mala Audio. Særlig blant kvalitetsbevisste par, der én legger vekt på interiør, og den andre drømmer om førsteklasses lyd i stuen.

 

Lyd er kunst – men hva er god lyd?

Men hva er egentlig god lyd? Handler det om prislappen på anlegget? Desibel? Plassering?

– Min definisjon av god lyd er når du er tettest mulig på det originale opptaket. I tillegg handler det om fullt fokus når du lytter. Man bør legge bort alt annet, akkurat som når du leser en god bok, sier Braaten.

Han sammenstiller lytteopplevelsen med en kunstopplevelse. Der sansene får fritt spillerom til assosiasjon, og hvor du er etthundre prosent til stede i øyeblikket og opplevelsen. 

Braaten minner også om en annen viktig faktor som er avgjørende for lydgjengivelsen, nemlig plassering. – Symmetri er nøkkelordet når høyttalere skal plasseres, og vi gir mer enn gjerne tips som kunden kan ta med seg hjem, forsikrer han.

Lydbarer – en trend

Mala Audio er ikke alene om å dyrke god lyd. Lydbarer har blitt stadig mer populære i England, der du setter deg ned med noe godt i glasset for å nyte lydbildet i en symfoni eller en komposisjon. Lydbarene har tatt London med storm, og på Petter Stordalens stockholmske hotellsatsing «At Six», er lydloungen selve hjertet i det sosiale møterommet. Lydbar-trenden har også beveget seg inn i private hjem, på lik linje med mikrobryggerier og hjemmekinoer. Med Lemus kan du skape din egen lydlounge hjemme.

Familievennlig designlyd

– God lyd og musikkopplevelser beriker ethvert hjem, sier Braaten. 

Det kan være alt fra tenåringene som vil lytte til sine favoritter på rommet, til de voksne som vil skape et behagelig lydbilde når de lager mat eller slapper av.

Han forteller at stadig flere skaper sine private lydrom hjemme. Egne rom der lydopplevelsen står i sentrum, enten du lytter til Pink Floyd fra 1975, klassiske Nina Simone-opptak eller Daft Punk. Hensikten er å skape de beste forutsetningene for å lytte, og for å få med seg nyansene og følelsene i musikken.

– For meg er en lydavspilling mektigere enn en leseopplevelse, for det setter flere sanser i spill, innrømmer han.

      

Dansk design

– Flere av våre kunder er ikke helt sikre på hva de vil ha når de kommer inn døren. Det er derfor vi er her, for å veilede til den beste mulige lydopplevelsen – uansett budsjett. Vi har flere demonstrasjonsoppsett fordelt over flere rom i mange ulike prisklasser.

Lemus sine lydmøbler har en prislapp på mellom 17.000 til 35.000 kroner. Fordelen med Lemus er at man får svært god lyd kombinert med skarp, dansk design. Høyttalerne er integrert i alt fra små og store skjenker til større hyller.

– Lemus har på mange måter skapt et nytt marked med sine lydmøbler. De sender tanken til Carl Hansens klassiske design, og kan fås i et spekter av farger – fra svart eik til mahogni, og lekre hvit- og gråtoner, sier lydeksperten.

Fagteamet hos Mala Audio har blitt så imponerte over lydkvaliteten, at de har satt av et eget rom til Lemus i Askerveien 61. En destinasjon for kvalitetsbevisste kunder, som vil unngå krangling om størrelsen på anlegget.