Utleie åpner hyttedrømmen

Publisert
18. april 2017

Utleie åpner døren til hyttemarkedet for mange, særlig de unge.

Hyttedrømmen lever sterkt hos mange nordmenn, som ikke allerede har skaffet seg en hytte.
 
66.000 husstander har konkrete planer om å kjøpe hytte. Ytterligere 200.000 sier de i fremtiden kan tenke seg å kjøpe hytte, ifølge tall fra Prognosesenteret.
 
Lav rente og høy prisvekst på bolig har gjort det attraktivt å kjøpe hytte de senere årene. Dessuten er det stadig flere av de yngre som ser utleie som mulig måte å finansiere hyttedrømmen.
 

Finansinntekter

– AirBnB-generasjonen, sier den erfarne hyttemegleren på Geilo, Christian Haatuft hos Eiendomsmegler1.
 
– For fjellhytter ser vi en klar tendens til at folk begynner med leilighet, så kjøper de seg hytte før de igjen ender opp i leilighet. De yngre er opptatt av leiligheter, og de er mindre redd for å leie ut enn generasjonen før dem. De ser at dette gir gode finansinntekter, sier Haatuft.
 
Les også: Oppfylte hyttedrømmen i Hemsedal
 
Han mener folk er blitt mer bevisst på hva det koster å eie en hytte.
 
– For ti år siden var det ingen som spurte hva det koster å drifte en hytte. Det er de svært opptatt av i dag, sier Haatuft.
 
Det store volumet av hytter og leiligheter som selges på Geilo ligger mellom 2,5 og 6 millioner kroner.

Annonse

Viktig for turistnæringen

I hyttekommunen Vinje er det viktig å få hytte- og leilighetseiere til å leie ut hyttene sine, slik at det blir aktivitet også på ukedagene og utenfor ferieperiodene.
 
– Det ligger et stort potensial for oss i at private ser verdien av å leie ut sin egen fritidsbolig. Det gir både hytteeierne ekstra penger og gir verdiskapning for destinasjonen, sier turistsjef i Visit Rauland, Torben Andersen.
 
Boligdama: Derfor er yngre mer åpne for utleie av hytta
 
En fersk rapport viser at hyttenæringen årlig bidrar med 600 millioner kroner i kommunen med 3.700 innbyggere.
 
I Vinje har en del kjøpt hytte med utleieplikt, og det jobbes også med å bygge rene fritidsboliger for utleie, for å dekke blant annet etterspørselen hos utenlandske turister.
 
 
– Folk har generelt god råd og med lav rente så ønsker folk ofte å ha hytta for seg selv. Vi ønsker å strømlinjeforme dette mer, sier Andersen.
 

Flere unge kjøper

Ved Prognosesenteret følger de utviklingen i markedet for fjellhytter og sjøhytter tett.
 
– Det vi ser er at antall unge mennesker som ønsker hytte øker, og vi ser at flere unge de siste årene har blitt hytteeiere, sier partner Bjørn-Erik Øye ved Prognosesentret.
 
– AirBnB-generasjonen er oftere vant til å leie hytte selv, og de ser derfor også oftere på muligheten til å finansiere hytta gjennom utleie.
 
 

Bygger mindre hytter

Både Christian Haatuft og Bjørn-Erik Øye peker også på en klar tendens blant de som bygger hytte i dag: Størrelsen.
 
– I perioden 2005 til 2007 var det å skulle ha store hytter veldig i vinden. Det har nok roet seg noe. Folk er nok mer opptatt av planløsning, beliggenhet og kvalitet nå, sier Haatuft.
 
– Den gang trodde folk det var en investering. De skulle tjene penger på hytta, og slik gikk det jo ikke, sier Bjørn-Erik Øye.
 
– Du kan gjerne si at jo dyrere en hytte er, jo mer spesiell er den. Folk legger igjen sjelen sin der. Derfor er også de dyreste hyttene de vanskeligste å selge. Har du 10 millioner å bruke på en hytte, er det nesten bedre å bygge selv, legger Øye til.
 

Dyrt på Norefjell

Det bekrefter også eiendomsmegler Morten Høegh hos Sem & Johnsen. Høegh har en rekke hytter og leiligheter over 10 millioner ute på Norefjell, og det tar tid å få solgt disse.
 
– Vi har en del dyre boliger som det tar litt tid å få solgt. Noen av disse konkurrerer også med Norefjellstua, sier Høegh, som mener det er litt tilfeldigheter at det er så mange dyre boliger ute samtidig.