Velsmakende begynnelse

Publisert
26. februar 2016

Ja, det er dagens viktigste måltid.

 
Ja da, ja da, ja da, det er dagens viktigste måltid. 
 
Du har hørt det hundrevis av ganger, at frokosten skal gi deg en kick-start. At bare du får i deg litt mat før du vekker småfuglene, så skal dagen bli super.
 
For kroppen trenger drivstoff til resten av dagen, forbrenningen settes i gang og blodsukkeret må holdes stabilt fra første stund.
 
Man kan bli matt og matlei av mindre, i alle fall når alle maser om at du må. Men du må ingenting. Det er bare det at det er så dumt å gå glipp av et måltid som kan fylles med nye og deilige smaker.  
 

Andre smaker

 
Det er mange som ikke spiser frokost.
 
Det finnes de som ikke har hverken lyst eller behov for mat før langt på dag. Som ikke kjenner antydning til sult før arbeidsdagen nærmer seg slutten. Bra for dere, i alle fall om man ser på matlaging som et ork.
 
Av og til kunne det selvfølgelig vært fint ikke å måtte prioritere mat fremfor et kvarter ekstra i sengen eller en ekstra lang dusj.
 
Og jeg er overbevist om at man kan leve et fullkomment liv selv om man hopper over frokosten. I alle fall et nesten fullkomment liv. For frokosten byr på smaker og opplevelser som ikke er så nærliggende når dagen først er i gang.
 
Og da snakker jeg ikke om brødskiver med servelat, melk og korn og knekkebrød med kaviar.

Annonse

Mer enn kneipp og korn

 
I England flesker de seg med egg og bacon. Godt. I Frankrike går de for hvitt mel, luft og sukker. Eller croissanter, om du vil. Godt det og.
 
Men i Norge spiser vi stort sett kneipp og korn. Fortsatt godt, men det er mye annet å velge mellom som er langt bedre. Og kanskje er det nettopp rutinepreget som gjør at så mange har et anstrengt forhold til frokosten?
 
Gjentagelser er jo selve oppskriften på kjedsomhet, så kanskje det er på tide å bryte ut av sirkelen. Med friske frukter, noen grønnsaker eller kanskje et solid ostefat kan hjelpe deg til å se lysere på morgenstunden.
 
For selv om det er de langsomme karbohydratene som ofte får spalteplass når frokostvinnerne skal kåres, så er det altså fullt mulig å gå sine egne veier.

 

Du trenger farger

 
Selv om putemerkene har tegnet sirlige spor i den vintergrå huden, håret har tovet seg høyt og nattreprisen av Svenske Hollywoodfruer har fått deg til å se ut som en transylvansk vampyrhund, så trenger du ikke akkurat starte dagen med kli i pulverform og avkok fra hirseskall.
 
Du kan hente frem det du har i kjøleskapet som gir deg noe friskt og freidig. For det er det du trenger, noe som kan vekke smaksløkene til live.
 
For en frukt som pitahaya, en pannekake med sjokolade og bringebær eller et bløtkokt egg med smørstekte aspargestopper kan få dagen til å se litt lysere ut. Det er i alle fall verdt et forsøk.

Ta et frokostmøte

 
Akkurat nå er det vinterferie. Snart er det påske.
 
Etter det kommer mai, med helligdager og forhåpentligvis vårlig stemning.
 
Det er altså gode tider for langstrakte frokostmøter, ekstra tid og anledninger til å gjøre frokostbordet litt ekstraordinært. Og om du legger litt sjel i det, kan det hende at du har endret vaner i løpet av noen få dager.
 
At frisk frukt, cottage cheese og sjokoladesaus plutselig har blitt den nye kneippen. Det kan i alle fall ikke skade å prøve seg på noe nytt. Det kan kanskje bli en ny start.

Annonse

 

Pannekaker med sjokolade

 
220 g mel
2 stk. egg
50 g sukker
2 ½ dl melk
50 g smeltet smør
½ ts. salt
100 g kokesjokolade
Bringebær
Melis
Pitahaya

 
Bland alle ingrediensene sammen og la røren stå og svelle litt.
Stekes i stekepanne på medium varme. Du trenger ikke bruke smør i pannen, de slipper lett siden det er smør i røren.
Del sjokoladen og smelt den over vannbad.
Del en pitahaya i to og spis den med skje. Frukten er litt uvanlig i Norge, men den begynner å komme ut i butikkene. Smaken er både søt og litt syrlig, spises med skje og smaker fantastisk.

 

 

Egg og asparges

 
Egg
 
Aspargestopper
 
1 ss smør
 
Brød

Kok egg til ønsket konsistens. Bløtkokte tar 4 minutter. Jeg liker best smilende, så jeg koker dem i 5–6 minutter.
 
Smelt smøret i en stekepanne. Legg en skive brød i pannen og la det steke i et lite halvminutt. Ta brødet ut av pannen og ha i aspargestoppene. De stekes klare i løpet av et lite minutt eller to. Ha på litt salt og pepper.
 
Server asparges og egg på toppen av brødet. Ha på litt grovkvernet pepper og server med en rykende varm kaffe.

 

Fruktsalat

 
Kiwi
Epler
Banan
Bringebær
Jordbær
Blåbær
Cottage cheese

 
 
Ekstremt enkelt og veldig velsmakende.
 
Kutt opp dine favorittfrukter og server sammen med cottage cheese.
 
Et glass ferskpresset appelsinjuice ved siden av har heller aldri skadet.
 
 

 

Oster

Brie
Camembert
Munkebyost
Brebirousse D´Argental
Appelsin
Syltetøy
Fiken
Små kjeks
 
Her kan du bruke akkurat hvilke oster du vil, alt smaker. Sammen med litt frukt og syltetøy fra kjøleskapet har du en kremete og halvtung frokost som vil gjøre deg salig ut dagen.

 

Laks og avokado

 
 
Skiver av røykelaks
 
Avokado
 
Fiberrik
 
Tre ingredienser er alt du trenger; laks, avokado og fiberrik. Det tar deg ett minutt å lage frokosten, men den kan nytes i en halvtime. Sammen med en stor kopp te har du en start som gjør deg mett og lett i kroppen