Vil kokkebransjens dårlige rykte til livs med ny TV-serie

Publisert
6. februar 2016

Top Chef-dommer Lise Finckenhagen er klar til kokkekamp.

– Vi har sett nok kjendiser på kjøkkenet. Nå vil vi ha vanlig, hardtarbeidende mennesker!
 
Utsagnet kommer spontant fra kokk, kokebokforfatter og nå TV-dommer Lise Finckenhagen. Fra hun startet sin karriere som læring hos Eivind Hellstrøm på Bagatelle på slutten av 90-tallet, har Finckenhagen vært en kjent skikkelse i det norske kokkemiljøet.
 
Sammen med mesterkokkene Bent Stiansen og Tom Victor Gausdal blir Lise Finckenhagen nå å se på norske TV-skjermer utover våren. De tre dommerne skal veilede og bedømme tolv kokker som alle kjemper om heder og ære i den norske versjonen av det amerikanske kokkeprogrammet Top Chef på TV 2.
 
Selve konkurransen er én ting, men den egentlige visjonen til hun som ble kåret til Årets kvinnelige kokk i 2004 er klar: Bransjen har fått et ufortjent rykte, og nå vil Finckenhagen vise hvilke hardtarbeidende og dyktige mennesker som står bak grytene over det ganske land. De som står på dag ut og dag inn for å servere deg.
 
– Det er en bransje som har fått mye negativ omtale og som sliter med rekrutteringen av nye, unge medarbeidere. Og det er synd for bransjen og kokkelivet har utrolig mye godt ved seg, sier Finckenhagen som selv ble kåret til årets unge kokk i 1998.

– Et unikt konsept

Mandag for knappe to uker siden benket 282.000 norske seere seg foran TV-apparatet for å få med seg årets første episode av «Top Chef». I hard konkurranse med håndballguttas forsøk på å avansere i EM på TV3.
 
– Det var jo typisk at håndballguttene skulle bli fryktelig gode akkurat nå, sier Lise Fickenhagen lattermildt.
 
– Det blir spennende å se hvordan seerne tar imot Top Chef. Det har etter hvert blitt veldig mange kokkeprogrammer, men selv mener jeg dette er et unikt konsept. Her blir man kjent med vanlige mennesker og livet bak grytene – uten juks.
 
Morten Øverbye gir deg fiskeoppskriftene.

Deltagerne er blant Norges beste

I programmet lages ingen retter i forkant. Deltakerne vet heller ikke hva de har i vente før episodenes ulike oppgaver er i gang. Et enormt prestasjonskrav, mener Finckenhagen som tror få er klar over hvor mye som kreves.
 
– De imponerte stort – alle sammen. Enkelte av oppgavene krevde utrolig mye, de opplevde mye stress og taklet det veldig bra.
 
I konkurransens verden er likevel ikke innsatsen alt. De tolv kokkene må levere, og allerede er to deltakere sendt hjem. Programmets yngste deltaker, Sebastian Skauen Johnsen (15) som gikk i lære hos Michael More på fine dining-restauranten Restaurant 13 i Fredrikstad som 12-åring, røk ut først. Denne uken måtte også Tor Jørgen K. Arnesen fra The Flying Culinary Circus pakke sammen knivene og forlate programmet.
 
Blant Top Chefs resterende deltakere finner vi blant andre Kokkelandslagets Halvar Ellingsen som også vant NM i kokkekunst i 2009, Katrine Skeie som har åpnet to restauranter med sin Bocuse d’Or-vinnende mann Geir Skeie, kjøkkensjef på Strand Restaurant – Morten Klever, og tidligere ambassadekjøkkensjef Sebastian Myhre.
 
Ti episoder gjenstår før finalen sendes 28. mars.
 
Morten Øverbye viser deg hvordan du lager velsmakende vegetarmat.

Annonse

Med en genuin interesse for mat og drikke

Da Lise Finckenhagen vokste opp var det lite som skulle tilsi at nettopp henne skulle bli en av Norges beste og mest kjente kokker. Hennes far slet med spiseforstyrrelser og Finckenhagen kan selv ikke erindre et eneste felles familiemåltid under oppveksten, fortalte hun til Dagens Næringsliv i fjor.
 
Erfaringene har gjort henne til en forkjemper for matglede. For ekte og sunn mat laget med kunnskap og kjærlighet. Hun har utgitt en rekke kokebøker, hvorav den siste fra 2015 er viet en favoritt i mange hjem: Nemlig pannekaker.
 
– Det er ikke noe som heter kroppspress i min bransje. Alle kommer som de er, og det er den genuine interessen for mat og drikke som er drivkraften, sier Lise Finckenhagen som tror det er en av få bransjen igjen hvor kroppspresset ikke er et tema lenger.
 
– Jeg er utrolig stolt av dette. Det handler om å akseptere hverandre for de man er. Jeg håper Top Chef vil vise dette og gi en skikkelig boost til bransjen. For til syvende og sist handler det om samarbeid og å glede andre. Å gi en totalopplevelse med den gode maten i sentrum.
 
Top Chef sendes på TV2 mandager kl.20.00.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.