Ordet «våtrom» er nok til å sende faresignaler til lillehjernen. Men det trenger ikke være så skummelt som du tror. Å renovere bad er et eget fag, og her får du sjekkpunktene du må forholde deg til.
–De fleste totalrenoverer badet én eller kanskje to ganger i løpet av livet. Vi gjør det over
hundre ganger per år, og har stor respekt for hvilket press det legger på kundene våre, sier
Bjørnar Lomundal, daglig leder i Lomundal Bygg.
Trygghet i renoveringsarbeidet
Han forteller at det kundene er mest bekymret for er at jobben skal gjøres forskriftsmessig, og at den skal ferdigstilles innen avtalt tid. – Jeg startet Lomundal Bygg for tre og et halvt år siden med en klar visjon om at totalrenovering av bad både kan og bør gjøres bedre. Vi har hatt en eventyrlig vekst, og jeg er ganske sikker på at hovedgrunnen til det er tillit. Hvert eneste bad og hver eneste kunde forholder seg til én prosjektleder som holder i prosjektet fra begynnelse til slutt. Prosjektlederne våre er alle våtromssertifiserte, og har i tillegg fagbrev eller mesterbrev. De sørger for en oversiktelig renoveringsprosess der kunden hele tiden vet hva som skjer og hvem de skal forholde seg til, sier Lomundal.
Her er ekspertens tips til deg som vurderer å renovere badet:
5 ting du bør huske
når du pusser opp badet
1. Vær ute i god tid. Seriøse håndverkere er fullbooket lang tid i forveien.
– Vi har 15 fast ansatte hos oss, og leier i tillegg inn faste rørleggere og elektrikere som vi har håndplukket for deres erfaring. Disse har gjerne fulle kalendere, så planlegg gjerne et kvartal frem i tid.
2. Velg en håndverker som er spesialisert innenfor våtromsarbeid. Be om å få se våtromssertifikat.
–Det bør være en selvfølge å få et våtromssertifikat etter endt arbeid. Alle seriøse aktører tilbyr det, og vi legger det alltid ved uten at kunden skal måtte be om det.
3. Sjekk referanser på anbudssider og sosiale medier der du kan se bilder av tidligere arbeid.
– Facebook og Instagram er gode kilder der du kan se hva slags arbeid håndverkerne har gjort tidligere.
4. Vær tidlig ute med innkjøp av møbler og utstyr som servanter og armatur. Det kan være opptil seks ukers leveringstid, så det krever litt planlegging hvis alt skal være på plass før det er tid for montering.
– Når vi innleder et nytt prosjekt, starter vi med en befaring. Den er gratis, og her kan kunden stille spørsmål til kvalifiserte fagfolk. Under denne befaringen hjelper vi kunden med hva som trengs underveis i prosessen, og vi kan også være behjelpelige med en interiørarkitekt dersom kunden ønsker et designbad.
5. Husk å få lovpålagt dokumentasjon etter prosjektet er ferdig. Dette gjelder spesielt rør, membran og elektro. I eventuelle forsikringsspørsmål stiller du dårlig hvis du ikke har dokumentasjon på arbeidet som er utført, og risikerer dermed avkortning.
5 ting du MÅ unngå
1. Unngå å skrape budsjettkassa før oppstart. Det kan være smart å ha en buffer i tilfelle man mot formodning støter på uforutsette kostnader, som for eksempel råtne bjelker, underveis i prosjektet.
2. Unngå unødvendig hastverk. Mangelfull planlegging kan føre til forsinkelser.
– Det hender vi får henvendelser fra kunder som vil ha nytt bad neste uke. Overraskende mange undervurderer tiden det tar å gjennomføre en vellykket totalrenovering av badet.
3. Unngå å bo hjemme mens arbeidet pågår – totalrenovering av bad tar gjerne fra fire til seks uker. Det er tiden som trengs dersom ting skal gjøres skikkelig – og etter forskriftene.
– Vi anbefaler gjerne kundene våre å reise på ferie, særlig hvis man kun har ett bad i boligen. Da kan man kose seg mens vi sørger for at flunkende nytt bad å komme hjem til.
4. Hvis det er mulig bør man unngå å renovere badet rett etter påske, i fellesferien (pluss/minus en uke), og rett før jul. Det er i disse periodene det er høyest etterspørsel, så hvis man velger andre perioder på året, er det større sjanse for at arbeidet vil ferdigstilles raskere og til en bedre pris.
5. Unngå svart arbeid! En selvfølge for mange, men det er fortsatt mange aktører på det svarte markedet.
– Våtromsarbeid er et fag det hviler et stort ansvar på. Vi fraråder alltid svart arbeid, og særlig på baderom er det skikkelig risikosport å benytte seg av svart arbeidskraft som ikke kan produsere den nødvendige dokumentasjonen på at arbeidet er sertifisert.